Termin

R

Izleti

1. Izlet 1

Organizovan doručak u vili: 10:00h

Polazak 12:00h

Ručak 17:00h u etno domaćinstu.

 

• TEŠNJAR na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije „Tešnjarske večeri“. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.

MANASTIR ĆELIJE, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, iz 13. veka. Takođe, ovaj manastir je bio dom čuvenom duhovniku, mudracu i iscelitelju, Avi Justinu Popoviću, kome veliki broj namernika i danas dolazi da poseti mošti.

2.Izlet 2

Organizovan doručak u vili: 10:00h

Polazak iz vile 12:00h

Ručak 17:00h

• MUSELIMOV KONAK je najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku „Seča knezova“ a u prizemlju „Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku“.

• MODERNA GALERIJA je smeštana u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo.

MANASTIR LELIĆ, nalazi se na nekom 11~tom kilometru od Valjeva, u istoimenom selu. Zadužbina je čuvenog duhovnika, vladike Nikolaja Velimirovića. To je prelepa crkva sagrađena u moravskom stilu, kombinovanjem kamena, cigle i sige, što posebno doprinosi njenom šarmu.

3.Izlet 3

Organizovan doručak u vili: 10:00h

Polazak iz vile 12:00h

Ručak 17:00h

• KULA NENADOVIĆA je izgrađena od strane ustaničke države i služila je za vojne potrebe. Gradnjom su rukovodili gospodar Jakov Nenadović kao ministar unutrašnjih poslova i njegov sin, vojvoda Jefrem. Između dva ustanka od 1813. do 1815. godine Turci su koristili kulu kao zatvor. Verovatno zbog toga ju je vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobođenju Valjeva 28. maja 1815. godine. Obnovljena je 1836. godine, o trošku Kneževine Srbije i do kraja 19. veka korišćena je za čuvanje baruta.

BRANKOVINA je selo koje je tokom XIX veka steklo svoju slavu kroz dramatične događaje tog vremena i zato ga s pravom zovu „selo puno istorije“.Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata Crkvu Svetog Arhangela Mihajla i Gavrila-zadužbinu Prote Mateje Nenadovića, Protinu školu, sada Muzej školstva u I srpskom ustanku, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve.